3. ročník Medzinárodnej vedeckej konferencie Popradské ekonomické a manažérske fórum (PEMF 2021)

    Dňa 14. októbra 2021 sa konal už 3. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie Popradské ekonomické a manažérske fórum 2021, s tematikou „Aktuálne trendy a výzvy v oblasti riadenia organizácií so zameraním na manažment, ekonomiku a zmeny v manažmente podnikov v kontexte Priemyslu 4.0.“.
    3. ročník Medzinárodnej vedeckej konferencie Popradské ekonomické a manažérske fórum (PEMF 2021)

    Dňa 14. októbra 2021 sa konal už 3. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie Popradské ekonomické a manažérske fórum 2021, s tematikou „Aktuálne trendy a výzvy v oblasti riadenia organizácií so zameraním na manažment, ekonomiku a zmeny v manažmente podnikov v kontexte Priemyslu 4.0.“. Fórum bolo organizované Katedrou manažmentu PF KU v Ružomberku a Fakultou managementu Univerzity Komenského v Bratislave, v spolupráci s mestom Poprad.

    Z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie celá akcia prebiehala vo virtuálnom prostredí, čo však nebránilo tomu, aby sa stretli odborníci zo 4 krajín – Slovenska, Českej republiky, Poľska a Nemecka, a to spolu z 15 univerzít.

    V úvode všetkých privítala predsedníčka organizačného výboru konferencie Ing. Anna Diačiková, PhD., a za organizátorov priblížila jej program. Následne sa účastníkom, vrátane študentov prihovorila vedúca Katedry manažmentu PF KU prof. Ing. Alena Daňková, CSc. Dekan Fakulty managementu Univerzity Komenského, prof. RNDr. Michal Greguš, PhD. vo svojom príhovore vyslovil myšlienku, že súčasná „pandemická“ doba priniesla veľa negatívnych vplyvov, ale na druhej strane veľa pozitívneho a to, že sa zrýchlila digitalizácia a fórum je jedna z príležitostí, kde sa tieto vplyvy môžu analyzovať a priniesť benefit celej spoločnosti. Účastníkom sa tiež prihovoril 1. viceprimátor mesta Poprad Mgr. Štefan Pčola, pričom vyzdvihol významnosť organizácie takejto akcie a verí v ďalšiu spoluprácu PF KU s mestom Poprad. Záštitu nad konferenciou prebrali rektor Katolíckej univerzity doc. Ing. Jaroslav Demko, CSc., ktorý vyjadril veľké uznanie a radosť nad organizáciou takéhoto fóra na pôde Katolíckej univerzity v Ružomberku. Ďalej účastníkov pozdravil dekan Pedagogickej fakulty KU PhDr. Peter Krška, PhD. a zdôraznil potrebu spolupráce odborníkov z rôznych univerzít. Za spoluorganizátorov sa prihovoril prodekan pre kvalitu a vzťahy s verejnosťou  Fakulty managementu UK v Bratislave doc. Ing. Ján Papula, PhD. Vyjadril potešenie za možnosť participácie na tomto podujatí, a to aj v kontexte dvoch APVV projektov, ktorých riešenie prebieha na Fakulte managementu UK, a tým aj ich výsledkov a dôležitých tém, ktoré budú súčasťou ďalšej diskusie v rámci konferencie.

    Po týchto kľúčových príhovoroch nasledovali ďalšie témy, v rámci ktorých vystúpili v jednotlivých sekciách konferencie domáci i zahraniční odborníci. 
    Vo svojich prednáškach sa venovali najnovším trendom a ich riešeniu v  tematických okruhoch:

    • Trendy v manažmente a marketingu v teórii a praxi 
      Vybrané problémy v manažmente podnikov
      Marketingové aspekty v kontexte súčasných výziev 
    • Ekonomika a podnikanie v ére digitalizácie
    • Zmeny v manažmente podnikov v kontexte Priemyslu 4.0

    Účastníci konferencie vyjadrili obdiv nad vzrastom jej odbornej úrovne, výberu aktuálnych podnetných tém a manažmentu organizácie konferencie. 

    Konferencia Popradské ekonomické a manažérske fórum 2021 ponúkla okrem svojej vysokej odbornej úrovne aj priestor pre podnetné diskusie, vzájomné prepojenie vedeckej komunity a možnosti ďalšej spolupráce. 

     

    Autor textu: Karol Čarnogurský
    Foto:  pf ku