Týždeň slovenských knižníc 2022

    Slovenská asociácia knižníc, Spolok slovenských knihovníkov a knižníc vyhlasujú pre rok 2022 23. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc. Týždeň slovenských knižníc sa uskutoční v dňoch 28. 2. – 6. 3. 2022 pod spoločným mottom KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH.
    Týždeň slovenských knižníc 2022

    Týždeň slovenských knižníc sa z dôvodu pandemickej situácie presunie do ONLINE prostredia a preto sa všetky aktivity budú realizovať iba virtuálne. Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc bude preto taktiež online.

    Týždeň slovenských knižníc tradične nemení svoj základný cieľ: Pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne a vzdelávacie inštitúcie prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí.

    Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc sa uskutoční dňa 28. februára 2022 o 13. hod. na webovej aj FB stránke Slovenskej asociácie knižníc. Otvorenie bude spojené aj s tradičným odovzdaním výročnej ceny Slovenskej asociácie knižníc „SAKAČIK 2021“, niektorej z členských knižníc za jej aktívnu činnosť, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu.

    Týždeň slovenských knižníc 2022 bude reagovať na súčasnú dobu a potreby ochrany životného prostredia. Témou TSK 2022 sú EKO knižnice so snahou ukázať, že činnosť a správanie, s ktorými sa v knižniciach stretávame, môžu byť aj šetrnejšie k životnému prostrediu. Toto správanie má za následok nielen dobrý pocit a odľahčenie „planéty“, ale prináša so sebou aj finančné úspory. Chceme poukázať na to, že knižnice sú miestom priateľským k ľuďom aj k životnému prostrediu.

    Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku sa opäť aktívne zapája do TSK. Po minulom úspešnom prvom ročníku sme opätovne pripravili tzv. Virtuálny knižný - tentokrát ekokalendár. Na sociálnych sieťach UK KU budeme počas celého mesiaca zverejňovať interaktívne výzvy a po skončení súťaže vyžrebujeme výhercov. Počas celého týždňa už tradične prinášame 50% ZĽAVU na registračný a prolongačný poplatok. Multiplikáty kníh pre našich čitateľov zdarma sú opäť pripravené na žltom podlaží pod názvom Začítaj sa do mňa, čím dávame použitým knihám druhú šancu. Z nášho bohatého knižničného fondu sme pre Vás pripravili výstavu odbornej literatúry so zameraním na biológiu a ekológiu pod názvom Príroda – čo o nej (ne)vieš. V piatok 4. marca o 15.00 hod. sa pridáme k čítaniu v online prostredí. Aj Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity sa zapojí do celoslovenskej kampane pod názvom Je nás počuť! V spojitosti s hlavnou témou TSK, ako aj aktuálnou situáciou vo svete, sme vybrali encykliku pápeža Františka Laudato Si. Nenechajte si to ujsť na sociálnych sieťach UK KU.

    Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity sa pripája k ekologickému spôsobu fungovania už dlhodobejšie. Priamo vo svojich priestoroch pristúpila k recyklácii komunálneho odpadu, už pri jeho vzniku, uprednostňuje opätovné používanie obalového materiálu, pri hromadných podujatiach nepoužíva jednorazové poháre a príbor, recykluje skartovaný papier, poškodené a znehodnotené knihy, šetrí energiu najmä pri používaní automatických batérií na dávkovanie vody, v priestoroch UK KU používa šetriace žiarovky.