KU v Ružomberku súčasťou hodnotenia UI GreenMetric World University Rankings 2023

    Katolícka univerzita v Ružomberku sa zúčastnila na hodnotení UI GreenMetric World University Rankings 2023, v rámci ktorého sa združuje 1 050 univerzít v 85 krajinách tejto siete. Tento rok bolo hodnotenie zamerané na problematiku „Inovácie, vplyvy a budúce smerovanie udržateľných univerzít“.
    KU v Ružomberku súčasťou hodnotenia UI GreenMetric World University Rankings 2023

    Cieľom je poukázať na úsilie, ktoré univerzity vyvinuli pri udržiavaní programov a politík v súlade s UI GreenMetric a ktoré korešpondujú s cieľmi udržateľného rozvoja OSN. Ciele trvalo udržateľného rozvoja OSN sú plánom na dosiahnutie lepšej a udržateľnejšej budúcnosti pre všetkých. Riešia globálne výzvy, ktorým čelíme, vrátane tých, ktoré súvisia s chudobou, nerovnosťou, zmenou klímy, zhoršovaním životného prostredia, mierom a spravodlivosťou. Všetkých 17 cieľov je vzájomne prepojených. Je dôležité, aby sme ich všetky dosiahli do roku 2030.

    Účasť v rebríčku automaticky zapíše univerzitu do globálnej siete, ktorá sa môže pochváliť 38 aktívnymi národnými koordinátormi z 31 krajín v Afrike, Ázii, na Strednom východe, v Južnej Amerike a Európe.  

    Príležitosť zapojiť sa aktívne do hodnotenia GreenMetric umožňuje inštitúcii vyhodnotiť politiky a výkonnosť udržateľnosti, porovnať ich s inými univerzitami a vymieňať si skúsenosti a osvedčené postupy v rámci siete. Okrem toho tento rebríček slúži ako základ pre budúcu spoluprácu medzi inštitúciami vysokoškolského vzdelávania a podporuje vytváranie lepšieho sveta. 

    Autor: Miroslav Rusko, Radislav Kendera