Slávnostne sme otvorili akademický rok 2021/2022

    V stredu 22. septembra sa na Katolíckej univerzite v Ružomberku uskutočnilo slávnostné otvorenie akademického roka 2021/2022. Otvorenie začalo slávnostnou bohoslužbou Veni Sancte, ktorú v kostole sv. Rodiny (Rybárpole) celebroval veľký kancelár KU a košický arcibiskup-metropolita Mons. Bernard Bober.
    Slávnostne sme otvorili akademický rok 2021/2022

    „S Božou pomocou začíname ďalší akademický rok a nahlas vyslovujem prianie, aby už nebol, tak tvrdo skúšaný pandémiou, ako ten predchádzajúci,“ prihovoril sa v úvode homílie arcibiskup Bober študentom a pedagógom. Ružomberským študentom zaželal, aby získali v ďalšom akademickom roku nové vedomosti a rástli v múdrosti: „To nie sú len načítané, ale vyskúšané veci, ktoré človek príjme za svoje a potom otestuje sám na sebe. Pretože prvý tester by som mal byť ja sám. Keď niečo prijímam, uverím tomu a keď je to vo mne, tak verím tomu, že mi to pomáha. Druhá vec je pomôcť aj iným v tej profesii, ktorú vyštudujem, aby som potom vedel s inými spolupracovať na dobre, ktoré je potrebné vo svete pestovať,“.

    Po svätej omši nasledovalo slávnostné zhromaždenie akademickej obce a pozvaných hostí v Aule sv. Jána Pavla II. Nový akademický rok oficiálne otvoril rektor KU Jaroslav Demko svojim príhovorom v ktorom vyzdvihol predovšetkým myšlienky, ktoré odzneli počas návštevy pápeža Františka na Slovensku, aplikujúc ich na prostredie univerzity: „Život na našej univerzite je veľmi dynamický. Vieme, že nemôžeme zastať, lebo by sme zamrzli. Tak znie poučenie od polárnikov. Sme univerzitou činov. Vrháme sa do života. Nelamentujeme. Nečakáme, že našu prácu urobí niekto iný. Myslím si, že práve proaktivita, sloboda a kreativita v našom univerzitnom pohybe sú odrazom pontifikátu Svätého Otca Františka, ktorý odletel zo Slovenska presne pred týždňom.“